Με διωγμό απειλούνται οι Έλληνες της Χειμάρρας

Με διωγμό απειλούνται οι Έλληνες της Χειμάρρας

Αρ. Πρωτ. 14205/01.04.2011

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Μια μεθοδευμένη επιχείρηση για την υφαρπαγή των περιουσιών τους προς όφελος μεγάλων συμφερόντων, αλλά και με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής εικόνας της περιοχής, όπου παραδοσιακά κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο, καταγγέλλουν οι Έλληνες της Χειμάρρας. Η επιχείρηση εκδίωξής τους από τις πατρογονικές εστίες και η καταπάτηση των περιουσιών τους, προς όφελος μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται την περιοχή, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες της περιοχής. Οι ομογενείς της Χειμάρρας κάνουν λόγο για Αλβανικές μεθοδεύσεις με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής εικόνας της περιοχής, όπου παραδοσιακά κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο  και την επακόλουθη ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό πόλο έλξης.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη επιχείρηση εποικισμού και οριστικής εγκατάστασης στη Χειμάρρα Αλβανών από το βόρειο τμήμα της χώρας. Στόχος είναι η υπονόμευση της ελληνικής πλειονότητας, που αγγίζει το 90% στην περιοχή. Δεδομένου, ότι η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, οι Χειμαρριώτες αγωνιούν, όχι μόνο για την καταπάτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και για το έντονο τουριστικό «χρώμα», που επιχειρείται να δοθεί στην περιοχή. Οι απειλές που δέχονται οι ομογενείς κλιμακώνουν το ανθελληνικό αίσθημα. Οι προστριβές και οι διαπληκτισμοί, που συχνά καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις εθνικιστικού χαρακτήρα αποτελούν καθημερινότητα στις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Χειμάρρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις και οι απειλές, που δέχονται οι Έλληνες της Χειμάρρας, αλλά και να διασφαλιστούν τα περιουσιακά τους δικαιώματα στην περιοχή;

Απάντηση Υπουργείου